Utøverprofil – Tor Kristoffer Klethagen

Fotokredit: Janicke Walle Jensen

Mangeårig leder i klubben, Tor Kristoffer Klethagen, tok tastaturet fatt og svarte på dette korte profileringsintervjuet.

Tor er kjent for intense og tunge treningsøkter og program, en sterk og blid fyr med pågangsmot for både seg selv, andre og for klubben.

Her ser vi Tor under ØM i 2020, før koronaen stengte ned samfunnet. Intervjuet ble gjort i april 2021.

Vi sendte 10 spørsmål om vektløfting til Tor og ba han svare på det.

  1. Fortell oss om bakgrunnen din. Hvor er du fra, hvor bor du for øyeblikket, hva jobber du med/utdanning, familieliv osv. 

Født i Sverige, men flytta tilbake til moderlandet da jeg var 6. Bodd i nærheten av Gjøvik siden da, med en liten svipptur i Nord-Norge. 

Er utdanna tømrer og byggingeniør og jobber nå som labansvarlig på Laboratorie for bygningsteknologi ved NTNU Gjøvik. 

Har samboer og to små vektløftere på 5 og 8 år.

  1. Beskriv vektløfterhistorikken din. Når / hvordan startet du? Hvem har trenerne dine vært? Hvilke mesterskap liker du best?

Var og så på NM ungdom på Gjøvik vinteren 2001. Storebroren min og en del kamerater skulle løfte. Satt og så på hele stevnet og syntes det så rimelig ålreit ut. Startet den samme sommeren og har holdt på siden da. Hadde dessverre et lite opphold da jeg var i forsvaret i 4 år, men fikk trent litt sporadisk da også.

Treneren vi hadde sluttet like etter jeg startet så det var litt så som så med trenere de første årene. Vi leide blant annet inn Boguslaw Debek til en økt i uka i noen år. 

Etterhvert tok Olav Johansen litt over treneransvaret, men det har vært mye egentrening også.

Jeg liker alle mesterskap siden jeg får muligheten til å møte venner fra andre klubber og se hvordan ståa er rundt i landet.  

  1. Beskriv dine beste eller mest bemerkelsesverdige løft, eller forklar hvorfor du foretrekker rykk fremfor støt eller omvendt.

Første gangen jeg rykka 125 på stevne var rimelig digg for da er det jo 2 røde i rykk. 

Jeg liker rykk best fordi det er rykk som teller! Og fordi jeg er dårlig i overstøt (skulle ønske jeg hadde låsearmer)

  1. Hvilke andre meritter kan du vise til? Elitepremie? RM/LM/NM gull eller lignende?

Er 15 kg unna Elitepremien, men målet er at den skal sitte i år. Har drevet på i straks 20 år så det er blitt en del RM- og LM-gull, men jeg hadde Jarleif i klassa mi som ungdom og junior så der ble det en del sølv og bronse. Fikk røska meg lag-gull som junior og har gull fra NM senior i 2019.

  1. Trener du andre? Hvorfor/hvorfor ikke?

Jeg trener andre fordi det er det miljøet som alltid har vært hos oss. Vært mye kamerattrening opp gjennom og da det kom til nye så måtte jo vi som kunne det trå til siden vi ikke hadde fast trener. Jeg trener fortsatt andre fordi jeg setter pris på at andre vil prøve idretten vår og prøver det jeg kan for at de skal trives og vil fortsette med det i 50-60 år.

  1. Hva gjør at du prioriterer vektløfting fremfor andre ting?

Jeg vil bli så god jeg kan i idretten jeg elsker så da kutter jeg ut de tingene jeg kan som kan virke negativt på det. Av samme grunn så prøver jeg å flette inn trening i en hektisk hverdag der klokka strengt tatt burde satt pers i antall timer i døgnet snart.

  1. Hva er det ved din klubb og ditt klubbmiljø du liker godt?

Kameratskapet og følelsen av å bli tatt vare på mener jeg fortsatt er til stede. Før hendelsen i 2020 så var vi gode på sosialt samvær i tillegg til treningen så det skal bli bra når vi endelig skal få muligheten til det igjen. Jeg trener dessverre alt for mye alene, men det virkere som om de gode verdiene blir ført videre til den neste generasjonen storløftere.

  1. Beskriv noen av hindringene du møter som utøver/trener, eller kanskje noen ting som frustrerer deg i vektløfting. Hva slags endringer vil du se, personlig eller med sporten generelt?

En hindring er bare en liten omvei. Det frustrerer meg at jeg ikke har rykka med 3 skiver og støta med 3 røde skiver på stevne så jeg prøver å få endret det.

Den vanligste omveien jeg møter som utøver er at progresjonen stanser opp, men da er det bare å ta en titt på treningshistorikken og muligens starte på et nytt program. 

  1. Hva er dine planer og mål for livet ditt i vektløfting? Hvordan ser du på fremtiden din i sporten? Planlegger du å være involvert i vektløfting i mange år?

Målet er å kvalifisere til nordisk i år og få satt på plass den elitepremien snart. Målet er å ta den før Maren Fikse siden vi er omtrent like langt unna. Jeg legger opp livet så jeg skal få vært på toppvekter så lenge som mulig. Så det var ei på 41 som er med i EM nå så jeg har noe å strekke meg etter, minst 10-15 år med strekking om jeg strekker riktig. Skal jo trene så hardt jeg kan helt til jeg parkerer løfterskoa for godt.

Har også sittet i styret i klubben i 12 år, siste 7 som leder for sjappa.

  1. Hvem er noen av dine viktigste innflytelser, mennesker du ser opp til osv.? Hvem er menneskene du vil takke?

Har ingen spesielle innflytelser, men liker å se progresjonen til de som har skjønt hva den egentlige meningen med livet er (være evig for svak, men løfte som mye som mulig på tross av det). Ellers er det konkurranse på tvers av klubber som gir en ekstra puff. Hadde Lars Joachim Nielsen som jeg knivet med lenge, men nå er det Jørgen Kjellevand som har noen kg å gå på. 

Helt til slutt vil jeg takke Olav Johansen for alt han har gjort og gjør for både meg og klubben. Jeg hadde ikke vært samme utøver og klubben hadde ikke vært den samme uten. Veslebror Dag Aleksander fortjener også en takk for innsatsen han har lagt ned for klubben og innsatsen han skal legge ned for seg selv når han kommer på at jeg trener på mer i press enn det han gjør i knebøy nå.